sâmbătă, 8 iunie 2013

Proiectul COMENIUS

Ce este Comenius?

Comenius este prima componenta a Programului de Invatare pe Tot Parcursul Vietii. Se adreseaza institutiilor de invatamant preuniversitar de stat si private (de la gradinite la scoli postliceale) si tuturor membrilor comunitatii educationale care isi desfasoara activitatea in acest sector: elevilor, tuturor categoriilor de personal didactic, precum si autoritatilor locale, asociatiilor de parinti sau ONG-urilor care activeaza in domeniul educational.
Comenius sprijina financiar realizarea de parteneriate scolare, proiecte de formare a personalului didactic, retele de parteneriat scolar, precum si participarea la stagii de formare initiala si continua pentru a creste calitatea si a consolida dimensiunea europeana in educatie.
Programul Sectorial Comenius, la nivel european, urmareste o tinta foarte ambitioasa, si anume sa implice in activitati educationale de cooperare cel putin trei milioane de elevi pana in anul 2013.
De asemenea, Comenius urmareste:
Dezvoltarea cunoasterii si intelegerii diversitatii culturale si lingvistice europene in randul profesorilor si elevilor;
Sprijinirea elevilor pentru a dobandi competentele si abilitatile necesare dezvoltarii personale pentru integrare profesionala si cetatenie activa.


Fiind implicati in proiectul COMENIUS, elevii Liceului Teoretic Ion Mihalache Topoloveni  pot beneficia de o perspectiva unica, avand posibilitatea de a face schimb de experienta cu elevi din strainatate.  Astfel, participantii de pretutindeni au un castig in urma acestui proiect, creeandu-si o viziune larga asupra metodelor de studiu din diverse tari implicate si, de asemenea, legand prietenii.
COMENIUS 2012-2014
Reprezentand Romania, elevii Liceului Ion Mihalache sunt implicati in proiect  alaturi de cei din Polonia, Germania, Turcia, Olanda. Astfel, in momentul de fata proiectul este in plina desfasure. Pana in prezent au fost realizate vizite in Turcia(intalnire intre profesori), Olanda(Intalnire intre profesori), Polonia(intalnire intre profesori si elevi), urmand Romania, Germania,  Olanda, Turcia.
In continuare, vom prezenta desfasurarea mult asteptatei inalniri in Polonia.
Alaturi de domnii profesori Stanescu Gabriel si Visineanu Andreea, 5 elevi din liceu au luat parte la excursia in Polonia(“meeting in Poland”). Fiind gazduiti de copiii din Polonia, cei din Romania, Germania, Turcia, Olanda au avut posibilitatea de a socializa prin intermediul internetului inca de la inceput.
Calatoria: Desi cu avionul, calatoria a fost lunga…



Ajungand miercuri, 17 aprilie,la ora 6:45 in Varsovia si fiind primii sositi, elevii impreuna cu profesorii au realizat un mic tur al centrului Varsoviei.





 Dupa cateva ore, a avut loc intalnirea. Fiind situat la 300 de km  de Varsovia, Gorzyce Wielkie, locul unde se afla scoala implicata, i-a determinat  pe elevii din Polonia sa strabata drumul si sa faca o frumoasa intampinare.






 A urmat o excursie in adevaratul sens al cuvantului, in centrul vechi al Varsoviei. Au fost vizitate parcuri, strazi cu cladiri impunatoare, catedrale, un restaurant cu specific evreiesc etc.









Odata ajunsi in Gorzyce Wielkie, elevii au beneficiat de cateva zile in care au urmat o agenda ce viza activitati/excursii incantatoare. In ziua de joi, a fost vizitata scoala, unde au fost pregatite sali numite”Polonia”, “Franta”, “Germania si Marea Britanie” in care erau prezentate mancaruri traditionale. A fost vizitata fabrica de lapte din regiune si orasul cel mai apropiat, Ostrow Wielkopolski.






In ziua de vineri, au avut loc la scoala diverse competitii sportive, ca mai apoi sa fie vizitat conacul din  satul Antonie, unde compozitorul Frederic Chopin a petrecut circa 3 veri si unde a pus bazele unora din operele sale. In acest cadru, elevii au beneficiat de un concert de pian.






In ziua de sambata, a fost vizitat orasul Wroclaw, mai précis Racławice Panorama, unul din putinele locuri din lume cu pictura in panorama, cat si centrul orasului. Spre seara a avut loc inmanarea diplomelor participantilor  la proiect.




(TEXT REALIZAT DE: MARASOIU LORENA ISABELA DANIELA)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu