sâmbătă, 8 iunie 2013

Scurt Istoric:

                          Inceputurile liceului sunt determinate de nevoia unui astfel de asezamant in zona de sud a judetului nostru, in conditiile in care tot mai multi elevi doreau sa parcurga cursurile liceale. La 15 spetembrie 1958 in actualul local al liceului, primii 45 de elevi paseau pragul Scolii Medii Mixte Topoloveni, alaturi de cei din ciclul primar si gimnazial, Baza materiala insuficienta si, in multe privinte necorespunzatoare, a facut ca sa se infrunte cu multe greutati.






                             Construirea noii scoli generale, in 1968, a insemnat imbunatatirea conditiilor si pentru liceu care ramane cu clasele liceale. Numarul Claselor a sporit de la an la an. In anul 1977, printr-un ordin al Ministerului Invatamantului, a fost transfomat in liceu industrial, patronat de Intreprinderea de Autoturisme Pitesti si Ministerul Constructiilor de Masini. Incepand cu anul scolar 1978-1979, pe langa liceu a functionat si o scoala profesionala, care a pregatit forta de munca pentru Sectia de Supape si Bolturi Topoloveni si care a dat ultima promotie in 1991. La 15 septembrie 1978 liceul devenea Grupul Scolar Industrial Topoloveni.




                            Pentru buna pregatire a elevilor, in 1983, liceul dispunea de trei laboratoare, cinci cabinete scolare, cinci ateliere de lacatuserie, si prelucrari prin aschiere, o biblicoteca avand 10.000 de volume, un internat cu 100 de paturi si o cantina de 120 de locuri. Incepand cu anul scolar 1990-1991, Liceul Topoloveni revine la profilul teoretic, profil cu care pornise la drum in 1958. Intre timp baza materiala a liceului s-a imbunatatit cu o sala de sport care a luat locul atelierului scolar.
                            Dupa 1990, la vechile profile de matematica-fizica, fizica-chimie, chimie-biologie, uman s-au adaugat altele noi, foarte solicitate de elevi si parinti, precum cel de informatica si economic. In cei 45 de ani de existenta, de pe portile liceului au iesit 41 de promotii compuse din 103 clase si peste 4000 de absolventi la cursurile de zi, 28 de promotii cu 51 de clase si peste 1400 de absolventi la cursurile serale.
                           In total, liceul nostru a dat peste 5400 de absolventi economiei si societatii romanesti. Este o mandrie a Liceului nostru ca marea majoritate a specialistilor din Topoloveni si din toate localitatile limitrofe sunt absolventii acestuia. De asemenea, forta de munca din unitatile economice din zona, calificata, a fost pregatita, intr-o mare proportie, in scoala profesionala a liceului. Incepand cu anul scolar 2000-2001, pe langa liceu functioneaza si clase de gimnaziu, formate din elevi din Topoloveni si din comunele limitrofe care asigura o pregatire deosebita elevilor si care a asigurat aparitia unei competitii intre unitatile scolare cu clase gimnaziale din localitate. In martie, 2003, prin Programul National de Informatizare promovat de Guvernul Romaniei, au fost inaugurate doua laboratoare de informatica moderne, iar in decembrie 2003 a fost inaugurat noul corp de cladire cu cele opt sali de clasa.
                            In prezent scoala noastra dispune de o baza materiala de 19 sali de clasa, cate un laborator de fizica, chimie si biologie, doua laboratoare de informatica, o biblioteca scolara cu peste 14000 de volume, un teren de sport in aer liber si o sala de sport.
                           Din anul scolar 1999-2000 liceul beneficiaza de un cabinet de asistenta psihopedagogica. Cabinetul medical scolar vegheaza la sanatatea tuturor elevilor, pe parcursul intregului program.
                          Elevii liceului se impun la olimpiadele scolare la nivel judetean si national.



       

Liceul Ion Mihalache "o marca de prestigiu":

         


          Despre o scoala nu poti vorbi ca despre o organizatie oarecare. Ea detine un loc de exceptie in viata fiecarui individ.
           Liceul Teoretic Ion Mihalache Topoloveni, este una dintre cele mai prestigioase institutii de invatamant preuniversitar din judetul Arges, avand o traditie solida si un renume cladit de-a lungul anilor.
       





          Un colectiv profesoral tanar, experimentat, ofera garantia bunelor rezultate academice ale elevilor nostri. Liceul se doreste o institutie flexibila, adaptata cerintelor societatii in care traim, gata sa modeleze o noua generatie. Astazi, impreuna cu un colectiv de profesori de elita, avem sansa sa dovedim tuturor ca suntem o scoala de exceptie a invatamantului romanesc. Acest lucru nu ar fi posibil fara elevii care ne-au ales si au pornit cu noi pe drumul afirmarii si al cunoasterii.
         Liceul Teoretic Ion Mihalache Topoloveni, si-a gasit locul intr-un mediu dominat de o competitie acerba. A realizat acest lucru prin flexibilitate si deschidere, prin pragmatism si inovatie. Eforturile noastre de a pastra un echilibru creativ intre profesor si elev, intre exigentele unui proces educativ fara lacune si cerintele pietei fortei de munca au dat roade. In mediul educativ romanesc, Liceul Teoretic Ion Mihalache Topoloveni are un privilegiu: interesul celor din zona pentru educatie si dezvoltare. Vom folosi acest privilegiu pentru a ramane in continuare o marca de prestigiu!

Resurse Materiale:

Sali de clasa: 17


Laboratoare:


Chimie: 1

















Fizica: 1














Informatica: 3
(1)


(2)


(3)


Biologie: 1

Sala de sport


Laborator de limbi straine: 1



Cabinete scolare:
- Cabinet psihopedagogic
- Cabinet medical

   Laboratoarele sunt dotate cu echipamente moderne, tehnica audio-video de ultima generatie, orele desfasurandu-se intr-un climat favorabil activitatii instructiv-educative.

Proiectul COMENIUS

Ce este Comenius?

Comenius este prima componenta a Programului de Invatare pe Tot Parcursul Vietii. Se adreseaza institutiilor de invatamant preuniversitar de stat si private (de la gradinite la scoli postliceale) si tuturor membrilor comunitatii educationale care isi desfasoara activitatea in acest sector: elevilor, tuturor categoriilor de personal didactic, precum si autoritatilor locale, asociatiilor de parinti sau ONG-urilor care activeaza in domeniul educational.
Comenius sprijina financiar realizarea de parteneriate scolare, proiecte de formare a personalului didactic, retele de parteneriat scolar, precum si participarea la stagii de formare initiala si continua pentru a creste calitatea si a consolida dimensiunea europeana in educatie.
Programul Sectorial Comenius, la nivel european, urmareste o tinta foarte ambitioasa, si anume sa implice in activitati educationale de cooperare cel putin trei milioane de elevi pana in anul 2013.
De asemenea, Comenius urmareste:
Dezvoltarea cunoasterii si intelegerii diversitatii culturale si lingvistice europene in randul profesorilor si elevilor;
Sprijinirea elevilor pentru a dobandi competentele si abilitatile necesare dezvoltarii personale pentru integrare profesionala si cetatenie activa.


Fiind implicati in proiectul COMENIUS, elevii Liceului Teoretic Ion Mihalache Topoloveni  pot beneficia de o perspectiva unica, avand posibilitatea de a face schimb de experienta cu elevi din strainatate.  Astfel, participantii de pretutindeni au un castig in urma acestui proiect, creeandu-si o viziune larga asupra metodelor de studiu din diverse tari implicate si, de asemenea, legand prietenii.
COMENIUS 2012-2014
Reprezentand Romania, elevii Liceului Ion Mihalache sunt implicati in proiect  alaturi de cei din Polonia, Germania, Turcia, Olanda. Astfel, in momentul de fata proiectul este in plina desfasure. Pana in prezent au fost realizate vizite in Turcia(intalnire intre profesori), Olanda(Intalnire intre profesori), Polonia(intalnire intre profesori si elevi), urmand Romania, Germania,  Olanda, Turcia.
In continuare, vom prezenta desfasurarea mult asteptatei inalniri in Polonia.
Alaturi de domnii profesori Stanescu Gabriel si Visineanu Andreea, 5 elevi din liceu au luat parte la excursia in Polonia(“meeting in Poland”). Fiind gazduiti de copiii din Polonia, cei din Romania, Germania, Turcia, Olanda au avut posibilitatea de a socializa prin intermediul internetului inca de la inceput.
Calatoria: Desi cu avionul, calatoria a fost lunga…



Ajungand miercuri, 17 aprilie,la ora 6:45 in Varsovia si fiind primii sositi, elevii impreuna cu profesorii au realizat un mic tur al centrului Varsoviei.





 Dupa cateva ore, a avut loc intalnirea. Fiind situat la 300 de km  de Varsovia, Gorzyce Wielkie, locul unde se afla scoala implicata, i-a determinat  pe elevii din Polonia sa strabata drumul si sa faca o frumoasa intampinare.






 A urmat o excursie in adevaratul sens al cuvantului, in centrul vechi al Varsoviei. Au fost vizitate parcuri, strazi cu cladiri impunatoare, catedrale, un restaurant cu specific evreiesc etc.









Odata ajunsi in Gorzyce Wielkie, elevii au beneficiat de cateva zile in care au urmat o agenda ce viza activitati/excursii incantatoare. In ziua de joi, a fost vizitata scoala, unde au fost pregatite sali numite”Polonia”, “Franta”, “Germania si Marea Britanie” in care erau prezentate mancaruri traditionale. A fost vizitata fabrica de lapte din regiune si orasul cel mai apropiat, Ostrow Wielkopolski.






In ziua de vineri, au avut loc la scoala diverse competitii sportive, ca mai apoi sa fie vizitat conacul din  satul Antonie, unde compozitorul Frederic Chopin a petrecut circa 3 veri si unde a pus bazele unora din operele sale. In acest cadru, elevii au beneficiat de un concert de pian.






In ziua de sambata, a fost vizitat orasul Wroclaw, mai précis Racławice Panorama, unul din putinele locuri din lume cu pictura in panorama, cat si centrul orasului. Spre seara a avut loc inmanarea diplomelor participantilor  la proiect.




(TEXT REALIZAT DE: MARASOIU LORENA ISABELA DANIELA)

Comenius

Va punem la dispozitie fotografii de la 

intalnirea intre profesori din Olanda.